Mutskandal växer

Nu har det kommit fram att tidigare toppchef vid Statens Fastighetsverk kan ha påverkat utredningen kring den växande mutskandalen inom verket.

Är det lämpligt att tipsa om att polisutredning pågår?

Läs bifogade artikel

En strängare reviderad Näringslivskod publiceras i dag

Tisdagen den 9 december, på den av FN utsedda anti-korruptionsdagen, publicerades IMMs reviderade Näringslivskod. Koden har en skarpare skrivelse än tidigare. Koden är nu tydligare vad som bör gälla inom offentlig sektor och inom offentligt ägda bolag eller där bolagen bedriver verksamhet med offentliga medel. Inom offentlig sektor är det nu angeläget att anpassa sina egna regler till koden och därmed minska risken för mutor.

Läs den nya koden här

Frukostseminarium om den svenska korruptionen

EY har under våren 2014 genomfört en studie avseende den svenska korruptionen. En liknande studie genomfördes 2012. Vi var naturligtvis nyfikna på om någon förändring skett i våra attityder mot korruption i jämförelse med 2012.

Torbjörn Lindhe ingår i panelen.

Läs mer

Risk för mutor

I slutet av april kommer jag att tillsammans med Bengt-Olof Berggren, Göteborg stad att ge ut en ny bok på informationsförlaget Norstedts Juridik. Bokens titel är "Risk för mutor. Gränsdragning i gråzonen" och handlar mycket om relationer inom offentlig sektor, kommunala och statliga bolag samt inom privata bolag med verksamhet som är beroende av offentliga medel. Läs mer i bifogade länk.

Läs mer

Riskerna kring korruption

Viktigt med upplysning om riskerna kring korruption. Det säger Torbjörn Lindhe i en artikel i lokaltidningen i Höganäs.

Läs mer

Mutskandalerna i Göteborg

Oberoende granskningen av Göteborgs Stad är nu klar. Rapporten visar på tydliga problem i staden inom såväl förvaltning som inom de kommunala bolagen. Detta gäller inte bara Göteborg utan kan mycket väl finnas i andra kommuner. Det finns mycket att lära sig av rapporten och fler kommuner och kommunala bolag bör vidta åtgärder för att begränsa risken för korruption.

Ladda ner hela rapporten här. Den oberoende kommission som under ett drygt år granskat Göteborgs Stad lade på torsdagen fram sin rapport som fått titeln Tillitens gränser.

Ladda ner rapporten

Kod om gåvor, belöningar och andra förmåner i näringslivet "Näringslivskoden"

Styrelsen för Institutet Mot Mutor har den 31 augusti 2012 fastställt "Näringslivskoden". Denna kod, som tillämpas från den 1 september 2012, ska betraktas som ett hjälpmedel för alla företag inom privat, offentlig och ideell verksamhet. En förutsättning är att företaget är bokföringsskyldiga. Näringslivskoden omfattar alla typer av förmåner. Koden ska hjälpa företag och andra att tolka gällande lagstiftning.

Läs koden här
English version here

Ny mutlagstiftning

Den 1 juli 2012 trädde en ny mutlagstiftning i kraft. Den gamla från 70-talet har alltid varit föremål för diskussion och har betraktats som omodern och oförutsägbar. Vad gäller nu för företag, offentliga bolag eller privata företag med offentliga medel, kommuner, myndigheter och den ideella sektorn? Har vi fått nya gränser och föreligger det någon skillnad mellan olika branscher, företag och offentlig verksamhet? Svaret är att det fortfarande uppstår gränsdragningar inom en gråzon. Att det inte finns några beloppsgränser utan att det alltjämt måste göras särskilda bedömningar i varje enskilt fall. Med den nya lagstiftningen kan fler omfattas av straffansvar samtidigt som åtalsreglerna ändras inom den privata sektorn.
Därför är det oerhört viktigt att alla behärskar problematiken kring dessa frågeställningar och får en insikt om vad som faktiskt kan vara en otillbörlig förmån. Det är viktigt att kunna hantera frågorna så att man också kan försvara sitt agerande och då inte minst gentemot media.

Den nya mutlagstiftningen (SFS 2012:301) bygger på utredningen SOU 2010:38. Flera förändringar genomförs. Bland annat kommer de nya reglerna att återfinnas i 10 kap BRB. Nya brottsrubriceringar införs som Tagande av muta respektive Givande av muta, Handel med inflyttande och Vårdslös finansiering av mutbrott. Fler personer omfattas också av de nya reglerna samt att åtalsreglerna ändras.

Läs de nya reglerna här.

Olika verktyg

Grunden är lagstiftning inom straffrätten, marknadsföring och skattelagstiftningen. Utöver dessa finns ett antal olika verktyg för att bekämpa korruption. Det kan vara branschkoder, företagspolicy eller allmänna riktlinjer. Institutet Mot Mutor är ett organ som tillhandahåller olika hjälpmedel. Det viktigaste är ”Kod om gåvor, belöningar och andra förmåner för näringslivet”. Alla dessa hjälpmedel är just bara en första hjälp eftersom förutsättningar är olika för alla aktörer. Det innebär att olika spelregler gäller mot olika leverantörer, kunder eller verksamheter. Att skapa en känsla för vad som är etiskt eller moraliskt lämpligt eller vetskap om vad som kan till med vara straffbart är basen. Detta ske genom utbildning, rådgivning, policydokument och information.